Domweg gelukkig…

Iedereen vindt deze crisis behoorlijk ingewikkeld is mijn inschatting. En dat is volledig terecht. Niet alleen op en rond het werk, maar ook een onzekere economische toekomst en de wetenschap dat het lui-lekker-land leventje dat wij met zijn allen hadden voorlopig niet aan de orde is confronteert. En dan heb ik het nog niet over de Moederdagcadeaus van onze kinderen die, bij gebrek aan schoolse begeleiding, zo mogelijk een nog onduidelijker geschenk van aan elkaar geplakte WC-rollen en wasknijpers bleken te zijn. Want vader is geen knutseltovenaar. Was de relatie al niet best dan komen we daar de komende weken gegarandeerd achter als de eerst relatie-implosies dan al niet hebben plaats gevonden. On the bright side: overleeft je relatie dit, dan kan en mag je er vanuit gaan dat je samen het pensioen wel gaat halen. Of wat daar rond die tijd van over is natuurlijk.

Onze mindset om te willen veranderen is er…

Een crisis als deze maakt ook heel veel duidelijk. Dat het best wel raar is dat je voor € 18,= euro naar Praag kan vliegen of voor hetzelfde bedrag 2 aangeklede Latte’s op een terras in het Rotterdamse Centrum kan drinken. U heeft welbeschouwd de afgelopen weken dus minimaal en noodgedwongen € 36,= bespaard en het fotoboek en filterkoffie thuis op de bank leren herwaarderen. Ook blijkt dat er alternatieven zijn voor de manier waarop wij ons organiseren en hoe wij contacten onderhouden. Vriendschappen worden aangehaald en onvermijdelijk wordt duidelijk wie je echte vrienden en klanten zijn. Het begrip KLANTEN wordt sowieso geherwaardeerd, its the relationship stupid! Wij worden onder druk veel vloeibaarder en creatiever dan wij dachten. Alle veranderingen waarvan wij droomden worden nu hopelijk versneld gerealiseerd en onze mindset om te willen veranderen is er. Het is niet alleen een economische en maatschappelijke reset, het is vooral ook een collectieve mentale reset die ons in de nabije toekomst het meeste profijt gaat opleveren. Noem mij maar een linksdraaiende Gutmensch maar ik heb een oneindig vertrouwen in de kracht van mensen ook als wij de welvaart de komende jaren, en de manier waarop wij deze tot stand brengen, meer dan ooit met elkaar zullen moeten (herver)delen.

Leve de Koning…

Sommige politici vallen genadeloos door de mand in deze veranderende tijden. Vorige week heb ik nog tranen met tuiten gelachen om een “debat” tussen enkele Kamerleden en Jaap van Dissel. “Meneer van Dissel, wat u vandaag zegt wijkt toch wel enorm af van wat u enkele weken geleden heeft gezegd.” Van Dissel: “dat klopt, dat noemen wij in de wetenschap voortschrijdend inzicht en ik ben blij dat wij steeds beter beginnen te begrijpen waar wij het over hebben.” Geniaal grappig als het niet tegelijkertijd ook wel een beetje treurig is. Wetenschappers aan zet. Ze winnen aan momentum in een argwanende wereld en dus niet de zelfbenoemde wetenschappers met slechts makkelijke en slecht onderbouwde gelegenheidsargumenten. Dat is winst. Het is overigens wel een goede zaak dat onze parlementariërs een poging doen om de macht te controleren. Ook in een crisis zijn er grenzen die niet moeten worden overschreden. Onze Koning liet zich van zijn beste kant zien vorige week dinsdag op een lege Dam te Amsterdam ten overstaan van miljoenen kijkers. Ik ben een slapende republikein maar tijdens de toespraak waarin Willem Alexander zijn stem hervond was ik oprecht onder de indruk, ontroerd en blij met onze Koning. Hij had er zichtbaar zin in, legde een mooie relatie tussen andere tijden en onze tijden, pakte en passant zijn eigen familie even aan, maakte duidelijk dat Sobibor in het Vondelpark begon en riep ons op om: Niet goed te praten. Niet uit te wissen. Niet apart te zetten. Niet ‘normaal’ te maken wat niet normaal is. En dat samen te doen. Prachtig toch!

Sterke Vrouwen in ons leven….

En toen zat ik met mijn compagnon Alfons op gerespecteerde afstand maar dan toch bij elkaar in het zonnetje op ons STONE-terras koffie te drinken. Praten, natuurlijk over zaken en de zorgen die wij delen. Daar kunnen wij het iedere dag uren over hebben maar dit was zo’n momentje. Ergens in dat gesprek kwamen wij tot een punt dat wij bekenden dat alles momenteel klopt. We zijn gelukkig met de sterke vrouwen in ons leven, de kinderen doen ook lekker mee en doen godzijdank ook min of meer wat er van ze verwacht wordt (stofzuigen, boodschappen etc.) en wij zijn veel gelukkiger dan ooit met ons bedrijf en de mensen waarmee wij mogen samenwerken. Het heeft nog nooit zo goed gevoeld, ondanks of desondanks de crisis. In balans en domweg gelukkig in een snel veranderende wereld. En wij veranderen mee. Dat gevoel ga ik maar eens proberen vast te houden.

Peter Caljé – Algemeen Directeur

Peter Caljé

Terug naar het nieuws overzicht