Om ergens aan te komen moet je wel eerst vertrekken. En vervolgens blijven doorlopen natuurlijk. Ik kan nu op de dag af 5 jaar terug kijken bij STONE. Op de derde dinsdag van 2013 (de Koning liep zich warm voor zijn toespraak) werd mij in de vroege morgen duidelijk gemaakt dat ik iets anders moest gaan doen.

Binnen een week hingen Alfons en Edwin aan de telefoon. Of ze helemaal gek waren geworden bij mijn vorige werkgever? Maar ook of dat “andere” dan niet met hun samen kon. Dat was onvermijdelijk, samen met hun. Ik heb er geen dag spijt van gehad maar een rimpelloos reisschema was het de afgelopen 5 jaar niet bepaald.

Grote ontdekkingsreis

Je zou toch zeggen dat 3 door de wol geverfde ondernemers/interim-bemiddelaars in 1 keer een goed plan moeten kunnen hebben en vervolgens executeren. Dus niet! De markt was er nog niet echt, onze positionering onduidelijk en onvoldoende bekend, het rommelde intern ook een beetje, alles koste moeite. Het was kortom één grote ontdekkingsreis samen met de mensen die wij in het begin aan dit bonte gezelschap hebben toegevoegd. Iedere plaatsing was er één en iedere “fout” tikte voor het gevoel dubbel aan.

Op dat soort momenten hield ik mij dan maar vast aan wat Einstein ooit heeft gezegd: “Iemand die geen fouten maakt heeft nooit iets geprobeerd.” Inmiddels ben ik de schaamte helemaal voorbij. Ik zou niet willen zeggen “hoe meer fouten hoe beter” maar ons ondernemerschap wordt gekenmerkt door stevig aanpakken en naar voren investeren. Weliswaar met een goed gevoel voor richting maar in de details hebben wij dan vaak nog niet alles uitgekauwd. Een soort van onderzoekend voorwaarts. Arm in privé, rijk in de BV zeggen ze wel eens. Ik kan mij daar inmiddels wat bij voorstellen.

Fris en vitaal

Tijdens dit avontuur zijn gelukkig heel veel getalenteerde collega’s aan bord gestapt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niet iedereen van het eerste uur is blijven hangen bij STONE. Ieder gaat zijn eigen weg en dat is onvermijdelijk en ook nodig. Zo blijft de organisatie fris en vitaal. Gevoed door nieuwe ideeën en nieuwe inspiratie. Daar hoort, naast verwelkomen ook afscheid nemen bij. Dankzij al deze collega’s, oud en nieuw, zijn wij de afgelopen 5 jaar ruim 12x zo groot geworden. Investeren, investeren, investeren.

De puntjes op de “i”

Volgende week gaan wij, inmiddels 25 man sterk, inclusief 3 nieuwe collega’s weer naar de Ardennen om met elkaar 4 volle dagen ongedwongen te fietsen, te wandelen, te koken, te drinken, te hangen, fikkie te stoken of helemaal niets te doen. Nou ja, helemaal niets. We gaan tussen de pret door natuurlijk ook de puntjes op de “i” te zetten voor het komende jaar en we hebben Wim Davidse (www.dzjeng.nl) uitgenodigd om samen met ons vooruit te kijken. Dan hebben we in ieder geval serieus geprobeerd om mogelijke valkuilen te vermijden. Over de fouten die wij ongetwijfeld gaan maken vertellen wij volgend jaar in de Ardennen dan gewoon weer een paar sterke verhalen. En dat kan alleen als je het gewoon blijft proberen.

Ontdekkeingsreis
Work hard – Play hard (STONE Ardennen)

 

 

Terug naar het nieuws overzicht