Metaforen en spreuken hebben het vermogen om zo veel mogelijk waarheid in zo min mogelijk ruimte te stoppen.

2018 april

Hamlet

Dat is knap zat en Hamlet van Shakespeare is daar geen uitzondering op. Die zit vol met scherpzinnige metaforen en snedige spreuken, ook eentje waar ik dan weer even over moet nadenken: “Luister naar ieders kritiek, maar behoud uw eigen oordeel”.

Ik heb in de regel toch wel wat moeite met kritiek. In praktijk uit zich dat in een lichte neiging om daar wat geïrriteerd van te raken. Het komt mij zo voor dat ik vaak kritiek krijg op momenten dat iemand anders daar de tijd voor heeft en ik niet. Dat ze even iets kwijt moeten. De aap op hun schouder, verpakt in een constructief commentaar, parkeren ze snel op mijn schouder. Als ik het beestje probeer terug te sturen krijg ik, iets directer dan mij lief is, te horen dat ik daar maar aan moet wennen. Dat kritiek goed voor mij is. Dat ik dat maar eens moet leren accepteren. Als ik het mij toch eens kon permitteren om onder dezelfde voorwaarden mijn collega’s, directe omgeving en zelfs mijn gezin van wat aanwijzingen te voorzien in hun persoonlijk functioneren. Dat zou lekker wezen. Allemachtig!

Wijken en luisteren

Maar goed, met beide voeten op de aarde weet ik natuurlijk beter. Met mijn 51 jaar ben ik door vallen en opstaan wijzer en gelukkiger geworden en daar hoort het ontvangen van kritiek ook bij. En al zeg ik het zelf, dat ontvangen daar word ik steeds beter in. Op een Leaderschip Journey van de Red Zebra Group een paar weken geleden (kan ik overigens iedereen aanraden) kwam ik na twee dagen zelfs tot de conclusie dat nog een beetje meer wijken en luisteren op zijn tijd mij goed zou doen. En zo kom ik op het tweede deel van de spreuk. “Behoud wel uw eigen oordeel”. Dat is bepaald geen vrijbrief om te luisteren en te wijken en vervolgens toch gewoon je eigen zin te doen (al is dat natuurlijk in de categorie gerichte manipulatie wel verleidelijk). De truc is te onderkennen dat de kritiek terecht is en dat je ongelijk kan hebben. Als je dat kan dan leg je een goede basis om jezelf te vernieuwen en iets nieuws te verzinnen.  “Als je er niet op bent voorbereid ongelijk te hebben, verzin je nooit iets nieuws” (Sir Ken Robinson).

Peter Caljé
Peter Caljé – Algemeen Directeur
Terug naar het nieuws overzicht