Het verschil tussen online en offline vervaagt. We leven daardoor steeds meer in een digitale samenleving. Digitale technologieën veranderen de manier waarop docenten lesgeven, hoe dokters en patiënten met elkaar praten, waar politici over debatteren en hoe mensen nieuws delen. Achter de schermen werken algoritmen en kunstmatige intelligentie op manieren die we vaak niet eens herkennen. Onze samenleving wordt op deze manier compleet anders ingericht.

digitale transitieSinds een jaar heeft Nederland een gezamenlijke aanpak om de maatschappelijke en economische kansen van de digitalisering te benutten. Deze richt zich op het terrein van mobiliteit, zorg, agro, in het onderwijs, voor het MKB en binnen de overheid. Doelstelling is om het fundament van deze transitie, zoals het terrein van privacy bescherming, digitale vaardigheden, cybersecurity en eerlijke concurrentie, te versterken.

Ambities

De ambitie van de huidige regering is drieledig:

  1. Digitaal koploper van Europa worden.
  2. Participatie voor iedereen, zowel op de arbeidsmarkt als in de samenleving als geheel. Hiervoor zijn inspanningen nodig op het gebied van basis vaardigheden, scholing, duurzame inzetbaarheid en meer.
  3. Stevige vertrouwensband opbouwen tussen overheid en maatschappij met het oog op de digitale economie (privacy, digitale veiligheid etc).

digitale transitie

De eerste conclusies zijn dat er het afgelopen jaar meer bewustwording is opgetreden en dat er veel losstaande acties zijn uitgevoerd, denk hierbij aan de privacywetgeving. Maar kritiek is er ook. Voor een digitale transitie waarin mensen en waarden centraal staan, moeten overheden en bedrijven acties doelgerichter vormgeven vanuit maatschappelijke uitdagingen. Zoals maatregelen tegen discriminatie en verlies van autonomie.

Speerpunten

Om mee te kunnen in de vaart van de digitale ontwikkelingen en flexibel te opereren zijn er tijdens de 4-daagse Conferentie Nederland Digitaal nieuwe speerpunten voor het komende jaar vastgesteld. Extra aandacht gaat o.a. naar digitale inclusie, met als doel te voorkomen dat mensen worden buitengesloten van de digitale transitie. Hierdoor kan een maatschappelijk breed draagvlak gecreëerd worden. Alle prioriteiten op een rijtje:

  • artificiële intelligentie
  • data benutten voor maatschappelijke opgaven en economische groei
  • digitale inclusie en vaardigheden
  • digitale overheid
  • digitale connectiviteit
  • digitale weerbaarheid

Meer weten over de stand van zaken? Lees de Nederlandse Digitaliseringsstrategie 2.0 van de rijksoverheid.

Nederland Digitaal is ook te volgen op LinkedIn

(Bronnen: Rijksoverheid, Rathenau Instituut)

 

Terug naar het nieuws overzicht