januari De jaarkalender van STONE, 12 heerlijke oneliners om bij de tijd te blijven, vindt gretig aftrek onder onze relaties. Een recente oproep aan willekeurige geïnteresseerden om er één toegestuurd te krijgen (laat u het vooral nog weten) noopte ons tot een tweede druk. Het is natuurlijk fijn dat onze kalender, en ons merk, daarmee de bureau’s siert van werkend Nederland. Ik hoop echter niet dat werkend Nederland van die oneliners, net als ik bij vlagen, een beetje in de war raakt.

Een doel is een droom met een deadline

Wat is het geval. Eens in de zoveel tijd mag ik de spreuk van de maand op onze kalender becommentariëren. En de keren dat ik dat mocht doen raakte ik in aanleg, als ik de spreuk chirurgisch ontleedde, behoorlijk het spoor bijster. Deze maand is “Een doel is een droom met een deadline” het thema. Als je daar op gaat googelen krijg je meer hits dan er ooit Bitcoins in omloop zullen komen. Beide grootheden delen met elkaar het speculatieve geloof in rijk worden met een plan. Think and grow rich!  Na Napoleon Hill (auteur van “Think en grow rich”) hebben een ontelbaar aantal zelfbenoemde goeroes, denkers, tekstschrijvers, coaches, trendwatchers, sprekers, dagvoorzitters en nu dus ook STONE zich met deze spreuk in de hand geprobeerd te profileren of in ieder geval hun aanwezigheid in een willekeurige context van betekenis te voorzien.

Willem Elschot

Daar zit je dan op zondagavond met een spreuk waar alles al over gezegd is en door iedereen is gebruikt voor een eigen doel of droom (om maar even bij het thema te blijven). Tot dat plotseling, excuus dat ik even poëtisch wordt, mij opeens een gedicht van Willem Elschot door het geheugen flitst: “het huwelijk”. Ik zal u de betekenis van het gedicht besparen (want dat is hilarisch als je er gevoelig voor bent) maar ergens in het vers staat de essentie van de droom en het doel. Namelijk de daad, het gewoon doen!  “Want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren”. Zo schrijft Elschot die overigens naast zijn schrijverschap een niet onverdienstelijke ondernemer was.

Voortschrijdend inzicht

Er zijn zoveel redenen waarom wij onze dromen, en daarmee onze doelen, niet realiseren. De belangrijkste is toch wel dat je het gewoon moet doen, gewoon ergens beginnen. Executie! Met een globale richting en een plan, en desnoods een deadline, om te weten waar je bent in de tijd. Ik garandeer u, want ik heb dat de afgelopen 5 jaar bij STONE leren ervaren, de droom verandert niet. De doelen om de droom te realiseren veranderen wel. Zijn nooit vast. Dienen ook niet persé gehaald te worden, als je er maar van leert om betere en nieuwe doelen te stellen. Het voorrecht van voortschrijdend inzicht. Dat wens ik u toe in 2018. Relativeer het doel, koester de droom en kijk af en toe op de kalender van STONE of u nog een beetje op schema ligt met uw deadlines.

Peter Caljé
Peter Caljé – Algemeen Directeur
Terug naar het nieuws overzicht